Dansk surfing
Nedslag i "dansk surfing"
​
- Surfing i DK indbefatter først og fremmest: windsurfing, kitesurfing, paddelsurfing, SUP-surfing.
- Paddelsurfing-miljøet i DK var nærmest mikroskopisk før 2000.
​
- Klitmøller har siden 80'erne været en af europas windsurfing-hovedstader.
​
- Windsurfing er den surf-disciplin der er bedst organiseret i den danske klubstruktur. Under Dansk Sejlunion har man DBO - Dansk Bræt Organisation, der organiserer, konkurrencer i windsurfing, og uddannelse indenfor windsurfing.
​
-HF-Cold Hawaii, der er en HF klasse, beliggende i Klitmøller, er mest orienteret omkring paddelsurfing og SUP.
​
- SUP er internationalt organiseret under ISA. Den danske repræsentant er DSRF (Dansk Surfing og Rafting Forbund).
​
- DSRF organiserer DM, og sender landsholdet afsted til EM og VM.
​
- Dansk Kano og Kajak forbund kører i øjeblikket en kamp imod DSRF for at få lov til at repræsentere SUP-sporten i olympisk regi.
Se en god gennemgang af hele denne konflikt her
​
- Surfingen er generelt organiseret med en verdensorganisation, men mange af stævnerne for verdens bedste bliver afviklet af private organisationer. F.eks. dyster verdens bedste windsurfere under PWA (Professional Windsurfing Association).
​
- PWA er dem der forsøger at udvikle windsurfingen med nye aktivteter. PWA har bl.a. lige optaget foil som en del af deres slalom world Cup. Når der er letvind, afvikler man foil-konkurrencer, og når der er god vind afvikler man slalom konkurrencer.
​
- Bjørn Dunkerbeck, kåret som verdens bedste windsurfer gennem tiderne, har dansk mor. Han er 41 x PWA verdensmester.
​
- Bjørn's søster Brit har en windsurfing butik og skole i Hejlsminde i sydjylland - se dette link - hun er iøvrigt 17 x PWA verdensmester.
​
- DSRF afviklede VM i SUP i København og Nr. Vorupøre i sept. 2017.
​
- Cold Hawaii Filmfestival afvikles hvert år i 1. weekend i maj. Festivalen startede for at promovere "koldvands-surfing"
​
- Surf-skolen i Løkken har lavet en aftale med den lokale folkeskole, om at eleverne skal have surfing som en del af deres idræt.
​
- Kite-surfing er igennem de seneste 10 år blevet meget populær i Danmark. Vi har i DK mange gode kitespots, da mange af fladtvands-spottene, der ikke kan bruges til windsurfing er velegnet for kite-surfere.
- Kite-surfing er den farligste surf disciplin der findes pt. Der har været flere dødsfald i Danmark ved kite-ulykker, på trods af at de nyeste kites er blevet meget sikrere.
​
- Kite-surfing er i modsætning til windsurfing fortrinsvis organiseret via de sociale medier, især i facebook-grupper, hvor man aftaler, hvor man tager ud og surfe, og diskutere kite-emner.
​
- Wind- og kitesurfing kræver store investeringer i udstyr, med mindre man er medlem af en klub, hvor man kan betale en årlig leje.
Paddel-surfing kræver kun et forholdsvis billigt board, og en neoprendragt i DK, men kræver til gengæld at der er forholdsvist rene bølger uden for meget vind, hvis det skal være optimalt.
​
- SUP-surfing kan laves på små bølger på helt ned til 1/2 meter. Er den lettest tilgængelige form for surfing, hvis man ser bort fra Body-board-surfing, der ikke dyrkes meget i DK.
​
​
​
​
​
​
Dronning Margrethe - "Om at surfe".
​
Fra et interview med Dronning Margrethe - hvor hun sammenligner den dag hun overtog kongemagten efter hendes far, med det, at surfe på et surfboard på en bølge.
DR.DK - 2000 - interview i anledningen af hendes 60 års fødselsdag
"Surferne kommer" - TV2 udsendelser der går bagom det danske surflandshold - 6 dele - TV2 Play
Der bliver vendt op og ned på tilværelsen for en gruppe surfere i Klitmøller, da surfing pludselig kommer på OL-programmet, og Danmark skal stille et landshold!
Vi følger landsholdet fra udtagelserne og frem til VM i Japan.
​
​
De surfer sig til en HF-eksamen
​
Eleverne på HF Cold Hawaii får en HF-uddannelse, samtidig med at de træner deres passion, surfing.
Der står surfing på skoleskemaet næsten hver eneste eftermiddag, når dagens boglige undervisning er overstået. Store, bløde bølger kommer rullende langt ude fra Nordsøen og ind til stranden. Kysten ved Jyllands nordvestlige hjørne, fra Hanstholm til Agger, kaldes Cold Hawaii på grund af de surfvenlige bølger. De bølger er nu den daglige tumleplads for eleverne på uddannelsen HF Cold Hawaii.
Om surf og identitet
“ der kommer også en del af eleverne, fordi det er let for dem at få en identitet. Jeg er surfer, betyder at der er styr på hvordan jeg skal se ud, hvad musik jeg skal høre, hvem jeg er og hvordan jeg skal være….f.eks. der er ikke nogle af vores elever nu der ikke er blevet langhåret”
​
- lærer på HF-Cold Hawaii
Cold Hawaii - bag om - artikelserie i Nordjyske.
​
Som et af de få landsbysamfund har Klitmøller i Thy ikke oplevet en affolkning gennem de seneste år.
De 800 indbyggere lever i høj grad af og på havet, men fiskebåde, kroge og garn er blevet suppleret med våddragter, sejl og surfbræt.
Efter i hundreder af år at have været et fiskersamfund, kom surferne i 80'erne, og efter årtier med uorganiseret surf, og konflikter mellem surfere og fiskere, blev der i 2007 udarbejdet en såkaldt masterplan for området, der skulle ”bygge det Kolde Hawaii”.
De gamle fiskere kommer stadig på stranden og lystfiskeriforeningen har det godt, og med tiden har selv de lært at holde af surferne.
Skulle man være i tvivl, så er det stadig hårdt arbejde. Cold Hawaiis succes er ikke kommet ud af det blå, og det kræver en gedigen ildsjæleindsats for at undgå stilstand. Samtidig truer udvidelsen af Hanstholm Havn nogle af Nordeuropas allerbedste surf-områder.
NORDJYSKE fortæller gennem artikelserien "Cold Hawaii" historien om det gamle fiskersamfunds genfødsel som et paradis for surferdrenge og -piger.
Dansk Windsurfing - lidt historie.
​
I danske bøger skriver man at Windsurfing opstod som et forsøg på at undgå den udmattende padletur gennem bølgerne, som en bølgesurfer bliver nødt til at foretage, før han kan surfe bølgerne. Det er løgn som det ses af nedenstående billeder. Faktisk blev windsurfing opfundet allerede ca. 10 år før Jim Drake og Hoyle Schweitzer fik ideen. Der er ingen tvivl om at de fik ideen til at udvikle den originale Windsurfer udfra de tegninger og forsøg som familien Drake havde gennemført i næsten 10 år før..
De to personer fra Californien, Jim Drake og Hoyle Schweitzer, som omkring 1969 tog patent paa ideen, var de første som satte en egentlig produktion i gang. De første windsurfere var håndlavede, men hurtig blev en serieproduktion af windsurfere i polyethylen sat igang. I begyndelsen af 1970'erne, var der dog kun enkelte der dyrkede sporten i Californien, mens der i Europa var et voldsomt salg gennem firmaet Ten Cate Sports; allerede i 1975 blev der solgt over 5000 windsurfere. I 1980 var der opstået et antal fabrikanter der alle serieproducerede windsurfere, Windglider (Tyskland) som mærkeligt nok blev den type som skulle være olympisk bræt. Dufour (Frankrig, senere købt af og omdøbt til Big), Mistral(Schweiz).Schweitzer, der i 1970 købte Jim Drake ud, havde patenteret windsurfere i en lang række lande (ikke Danmark!), og igennem retsager fik han presset blandt andet Mistral til at betale 7.5 % i royalty afgifter.
De første windsurfere, var meget enkle både i idé og konstruktion. Deres anvendelse var også meget traditionel, rent bortset fra teknikken, anvendte man samme termer og afviklede konkurrencer på samme måde som for andre typer 'joller'. Men i takt med at de enkelte windsurferes dygtighed udviklede sig, blev der stillet større krav til at udvikle brædder, som kunne anvendes under andre forhold end fladt vand, og svag til jævn vind. De to vigtigste opfindelser, er nok fodstropper og trapezen. Fodstropper tillader en windsurfer at styre brættet under ekstreme forhold og under hop, og trapezen gør at almindelige dødelige kan sejle længere. Udviklingen af disse detaljer, fandt især sted paa Hawaii, der har noget nær perfekte forhold for windsurfere. Disse blev vist nok opfundet allerede omkring 1980.
Omtrent samtidig med udviklingen af fodstropper og trapezen, begyndte mange fabrikanter, samt enkeltpersoner at eksperimentere med meget anderledes udformninger af selve brættet. Det blev først og fremmest hurtigt gjort mindre (oprindelig lå brædderne omkring 3.8 m, ca. 220 liter.). Dette medførte større manøvredygtighed, større hastighed, og generelt bedre performance. Tilsvarende delte brædderne sig i tre typer; bølge-, slalom- og kursbrædder. (En overgang kaldte man bølge- og slalombrædder for funboards).
Windsurfing kom med i de olympiske sejladser i 1984. Og har været en del af OL lige siden.
Det var dog ved at blive stemt ud i 2012, til fordel for kite-surfing, men afstemningen blev omgået, og windsurfing forblev en del af OL.
De olympiske klasser har altid været sejlet på specielle boards. Det nuværende board RSX har været brugt siden 2008. Det er one-design klasse, d.v.s. at man sejler på nøjagtig samme udstyr. Og board og sejl skal kunne sejles på i alle windforhold, hvilket gør at OL windsurfing ikke bliver brugt af ret mange andre windsurfere end dem der deltager i konkurrencerne.
Der dystes i følgende discipliner i DK. Slalom og Formula, wave og freestyle. Derudover bliver der afvikles særlige konkurrencer på lokale spot. Bl.a. afvikler man i Hvide Sande hvert år i September et stort surf-arrangement, hvor der deltager 2-300 windsurfere i sammen løb til samme start.
​
2017 var året hvor man i DK tog en ny disciplin til sig
(se video).
Windsurfing-foiling er blevet det nye "sort". Alle brands er kommet med deres egen udgave af en foil.
En foil, er en finne der placeres under boardet, og som gør at når boardet kommer i planning, så løfter det hele sig ud af vandet. Windsurferen står så ca. 0,5 meter over vandoverfladet og kan surfe afsted, uden ret megen modstand.
Foiling er ved at revolutionere windsurf-sporten, og foiling bliver en del af OL fra 2024.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kilde: Bl.a. http://www.danskwindsurferklub.dk/Surf%20Historie/surf%20historie.html.
80'er portræt af verdens bedste windsurfer gennem tiderne - Børn Dunkerbeck - 1/2 dansk.
​
Om sikkerhed på vandet hos HF Cold Hawaii.
For god ordens skyld kan jeg tilføje at på HF Cold Hawaii forholder vi os til vores af Søfartsstyrelsen godkendte sikkerheds procedure
( både surf og SUP).
- Alle på vandet er således fastgjort (leash) til deres redningsfartøj (surfboard).
- Der er et minimum på tykkelsen af våddragter (=opdrift) for sommer og vinter.
- Alle mand på vandet SKAL bære en lycra i signalfarver, der kan ses på vandet (i farver vi har testet at de kan ses over afstand)
- Alle undervisere har gennemgået Trykfondens kystlivrednings kystsikkerheds kursus eller tilsvarende.
- Alle elever gennemgår søsportsprøven hvert år (med trykfondens kystlivreddere) samt dertilhørende hjerte lunge redning.
- Udover har vi nogle standardiserede håndtegn vi bruger når vi er på vandet så alle kan kommunikere over afstand.
​
- lærer på HF Cold Hawaii
Waterz - Danmarks største vandsports event.
​
Afvikles hvert år i september i Hvide Sande, ved Ringkøbing Fjord.
Der dystes i windsurfing, kitesurfing, paddel-surfing, SUP, wakeboard. I en del år har PWA- world cup i Slalom for windsurfer været en del af Waterz. Waterz er først og fremmest et bredde-arrangement, hvor alle med interesse for surfing kan deltage.
En af hovedbegivenhederne er det store downwind race i windsurfing og kite-surfing, hvor ca 200 windsurfere og Kitesurfere starter med samlet start. Waterz er de seneste år blevet delt ud, med arrangementer over hele året. Men der er stadigvæk det store samlede arrangement der er placeret i september. Se mere her
Casper Steinfath's brev til DIF's bestyrelse, ang. konflikten om SUP og det olympiske.​
​
Åbent brev til Thomas Bach og Bestyrelsen i Danmarks Idrætsforbund:
​
Kære Thomas Bach,
​
Jeg skriver til dig, da jeg kan forstå, at du er den i DIFs bestyrelse, der har konflikten mellem surf- og kanosporten.
Mit navn er Casper Steinfath. Jeg er først og fremmest en passioneret Stand Up Paddle Surfer. Derudover er jeg næstformand i Dansk Surf og Rafting Forbund (DSRF) og vicepræsident i International Surfing Association (ISA). Jeg taler på vegne af alle de SUP surfere, som jeg kender i Danmark og resten af verden. Mit håb med brevet er, at bringe atleterne og det aktive miljø ind i debatten, der indtil nu kun har været teoretisk.
Men Stand Up Paddle (SUP) er som alt anden sport ikke teori. Det er mennesker som mig, der har investeret store dele af mit liv på at følge min passion og blive så god som mulig. Sporten har givet mig en identitet som surfer. Det kan godt være, at DKF og ICF vil være SUP-forbund. Men jeg bliver aldrig kanoroer.
For lige siden jeg som lille dreng fik lov til at kaste mig i bølgerne i Klitmøller, har jeg følt mig som en surfer, opført mig som en surfer og identificeret mig som surfer. Da jeg i 2014 for 2. gang blev verdensmester i SUP Racing på flat water på en sø i Nicaragua, følte jeg mig som surfer. Jeg bliver aldrig kanoroer, og jeg kender ingen SUP Surfer, der føler sig som kanoroer.
Jeg elsker min sport og i øjeblikket er jeg meget bekymret og frustreret over den nuværende udvikling af SUP i Danmark, hvor Dansk Kano og Kajak Forbund pågriber sig retten til en sport, de ikke har noget forhold eller dybere tilknytning til.
Siden 2012 har DSRF sammen med mange frivillige kræfter i det danske SUP og Surf miljø udviklet og dannet ramme for udbredelsen af sporten herhjemme. I min opvækst som surfer har jeg været vidne til SUP sportens spæde start i Danmark. Det har været fantastisk at følge tæt på og være en del af udviklingen af en helt ny idræt, der har bredt sig som ringe i vandet og stadig vækker større og større interesse i Danmark.
Det bekymrer mig meget, hvor virkelighedsfjernt de seneste aktioner fra DKF er. DKF har hverken nogen relation til eller bidraget til det etablerede SUP miljø på nogen måde i de seneste år. Det er for mig absurd at læse, hvordan DKF påstår, at de er drivkraft for SUP sporten herhjemme og vil have retten til at styre SUP på national plan.
I det etablerede danske SUP miljø er der ingen tvivl om hvilket forbund, der faktisk har arbejdet progressivt og innovativt for SUP sportens udvikling i Danmark. Det er DSRF. Først med frivillige kræfter og senere med hjælp fra projektet ”STOKED” gennem Nordea fondens ”Det gode unge liv”. DSRF rykker og brænder for SUP sporten i Danmark, og som aktiv udøver har jeg meget svært ved at se, hvordan DKF med sin pågriben af SUP i Danmark virkelig har atleternes og det bredde SUP miljøs bedste interesser på hjerte.
Jeg er bevidst om, at der verserer en international konflikt mellem ICF og ISA, som jeg som vicepræsident i ISA of formand for ISAs Atlet Kommission selv er part i. Jeg har også hørt, at DIF afventer en løsning på konflikten. Men hvorfor? Sport er ikke teori, vedtægter og ord i en strategiplan. Sport er identitet, kamp om at komme først og at have det sjovt på vejen til skamlen.
Jeg mener, at DIF bærer et ansvar for at danne rammer og fair udviklingsforhold for alt sport og idræt i Danmark. For mig at se bør DIF sikre, at man ikke stjæler hinandens sportsgrene i Danmark.
​
Mere fakta om SUP sportens udviklingsforløb og historik i Danmark kan findes her:
https://www.dsrf.dk/debatten-om-stand-up-paddle-sporten/
​
Aloha og Med Venlig Hilsen
Casper Steinfath
3x ISA SUP Race Verdensmester
Formand – Atlet Kommission ved International Surfing Association
Vicepræsident – International Surfing Association
Næstformand – Dansk Surf og Rafting Forbund
Verdens første virale reklamehit "Dynamite surfing"
Saatchi & Saatchi i Danmark skabte i 2007 " Dynamite Surfing", og søg røg en af Quiksilvers højt placerede CMO'er op i det røde felt med krav om at " få fjernet dén video". Det blev et nej - til gengæld fik han en af verdens største virale reklame-succeser nogensinde.
​
You're destroying my brand! Sådan lød den utvetydige besked over telefonen fra en af Quiksilvers højst placerede marketing-ansvarlige til Simon Wooller - ved tretiden en februar-nat i 2007.