top of page
Skal vi smide kontrollen lidt i vores opdragelse?

Herunder brudstykker fra en debat på Norsk Radio NRK, fra foråret 2017.

 

Det moderne barnelivet skal være trygt og forutsigbart, helst organisert og tilrettelagt av voksne. Men må det være sånn?

 "Når voksne bestemmer hvordan barn skal leke, mister de evnen til å utvikle seg sosialt og kreativt. Syns barn skal heller lære av feil, en å aldri feile.”

Nrk debaten med video om at vi pakker børnene ind i vat i dag - der skal være kontrol over alt.

 

Ellen Udnes 

Det er den organiserte hverdagen vi vil til livs. Skal ungene vokse opp til å bli uselvstendige individer som i stedet for å handle, venter på at "noen skal ta styringa" i livene deres?

At unger i dag overbeskyttes, er heller ikke noe å diskutere. Dels

 fordi loven tvinger oss. Trær hugges ned på skolene for at elevene ikke skal klatre i dem. Man blir jo saksøkt om ungen skader seg i skoletiden. Vi fratar ungene alt egenansvar og dermed all nysgjerrighet og lyst til å utforske seg selv og omgivelsene. Unge foreldre tør ikke slippe ungene ut alene, men står og overvåker dem når de leker. Det virker svært fremmed for oss som hadde småunger for bare 20 år siden.

 

Torgeir Slettedal Når voksne bestemmer hvordan barn skal leke, mister de evnen til å utvikle seg sosialt og kreativt. Syns barn skal heller lære av feil, en å aldri feile. 😃

 

Merete Magnussen Tenker det handler om se kontrastene i denne filmsnutten. Kanskje ikke budskapet er å kaste hjelmen, men å tørre å la barna tenke, utforske, prøve, feile, bruke fantasien, øke kreativiteten, erfare selv, øke mestringsfølelse ++ uten at det hele styres, organiseres og kontrolleres av voksne. Er det så farlig da? Nei takk til et kommende bobleplastsamfunn!

Unge i dag er meget utålmodige i.f.t. fordybelse

- hvis de møder ting der er svære - så zapper de hurtigt videre.

  • kan surfing have indflydelse på dette?

  • Kan vi, ved at få dem til at blive passioneret surfere, få dem til at ændre deres opfattelse af fordybelse.

  • Kan det, at man fordyber sig i et område, og udviser stor tålmodighed indenfor dette, overføres til andre områder, således at man også bliver mere tålmodig generelt?

bottom of page